Kviečiame studijuoti!

Kulinarinio meno studijų programa – vienintelė Lietuvoje! Kulinarinis menas – tai unikali studijų programa, kurios tikslas yra parengti kulinarinio meno srities specialistus, gebančius praktikoje taikyti fundamentalias ir pažangias maisto technologijų žinias, efektyviai spręsti žaliavų saugos ir kokybės užtikrinimo, maisto ir maisto grandinės procesų valdymo, maitinimo paslaugų organizavimo klausimus, vertinti maitinimo įmonės veiklos rodiklius ir aplinkos pokyčius, vadovaujantis krikščioniškomis vertybėmis ir socialine atsakomybe nuolat siekti asmeninio tobulėjimo ir paslaugų efektyvumo.

Apie programą

Programos valstybinis kodas: 6531FX017
Studijų kryptis: F06 Maisto technologijos
Krypčių grupė: Technologijų mokslai
Studijų forma, trukmė: nuolatinės, 3 metai (galimas neformaliu ir formaliu būdu įgytų studijų kreditų įskaitymas)
Studijų vykdymo būdas: dieninis, mišrus
Programos apimtis kreditais: 180 ECTS
Suteikiama kvalifikacija: Technologijų mokslų profesinis bakalauras
Metinė studijų kaina: 4500,00 Eur
Akreditavimo data iki: 2021 m. birželio 30 d.
Akreditavimas pratęstas iki Maisto technologijų studijų krypties vertinimo

Kam skirta:

  • ryžtingiems, kūrybingiems ir ambicingiems, norintiems sužinoti, išmokti ir pasiekti kulinarinio mokslo aukštumų gastronomijos pasaulyje;
  • norintiems tobulinti profesinius įgūdžius aukščiausiame profesiniame lygmenyje;
  • siekiantiems tapti geriausiais virtuvės šefais ir įkurti bei valdyti savo maitinimo paslaugų įmonę.

Kodėl vienintelė:

  • vyriausiasis Kulinarinio meno studijų programos virtuvės šefas – Xavier Bouriot iš Prancūzijos, dėstytojai praktikai iš Ispanijos, Didžiosios Britanijos, JAV; žymūs geriausių Lietuvos restoranų virtuvių šefai;
  • išskirtinis studijų programos turinys, pagrįstas moduline sistema ir nuolatiniu praktinių įgūdžių tobulinimu, naudojant pažangiausias maisto technologijas ir moderniausius virtuvės įrengimus;
  • individualus dėmesys studentui – iki 15 studentų grupėje;
  • išvykos ir susitikimai su Lietuvoje pažangias gamybos technologijas naudojančių pramonės įmonių atstovais, ekologinių ūkių vadovais, produktų augintojais ir tiekėjais;
  • tarptautinių partnerių tinklas praktikoms atlikti Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Ispanijoje;
  • išvykos į Prancūziją, Ispaniją ir Didžiąją Britaniją susipažinti su restoranų konceptų įvairove, susitikti su restoranų virtuvės šefais, aplankyti produktų augintojus ir tiekėjus.

KULINARINIO MENO STUDIJŲ PROGRAMOS VYRIAUSIEJI ŠEFAI

Xavier Bouriot

Vyriausiasis šefas ir studijų programos vadovas

Turi daugiau nei 30 metų patirtį dirbant su garsiausiais Prancūzijos kulinarijos meistrais – Guy Savoy, Alain Senderens, Michel Rostang ir Alain Ducasse. Didelę karjeros dalį praleido prestižiniuose, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose, tokiuose kaip Les Crayères, Lucas Carton ir Michel Rostang. Ilgą laiką dirbo privačiu šefu itin aukšto rango (Ultra High Net Worth) šeimoms ir VIP klientams tiek Prancūzijoje, tiek užsienyje.

Dešimt metų Xavier buvo vienas iš konsultantų „Alain Ducasse Institute“, kur prisidėjo prie tarptautinių profesinio rengimo programų kūrimo. 2015 metais jis prisijungė prie legendinio „Ritz Paris“ viešbučio komandos kaip vyriausiasis šefas ir aktyviai dalyvavo kuriant bei įgyvendinant kulinarinės mokyklos „Ritz Escoffier“ programas.

Nuo 2016 metų Xavier vadovauja savo kulinarijos konsultavimo įmonei, kurios tikslas – skleisti prancūzų gastronomijos vertybes tarptautiniu mastu.

Temos: Maisto gamybos technologijų pagrindai / Klasikinė prancūzų virtuvė / Aukštoji prancūzų virtuvė / Viduržemio jūros regiono virtuvė / Banketų ir proginių patiekalų gamybos technologijos

Evaldas Juška

Vyriausiasis šefas ir konditeris

Turi daugiau nei 10 metų profesinės patirties. Dirbo garsiuose „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose Londono restoranuose, tokiuose kaip Core by Clare Smyth, Angler, Claude Bosi at Bibendum, Cakes and Bubbles by Albert Adrià ir kt. Gilino žinias Londono šefų akademijoje bei baigė kursus Alain Ducasse kulinarijos mokykloje.

Yra dokumentinio serialo „Kitapus Lėkštės. Desertai“ pagrindinis veikėjas, pristatomas kaip vienas geriausių desertų meistrų Baltijos šalyse. Priklauso „Bocuse d’Or Lietuva“ komitetui ir aktyviai dalyvauja profesinės bendruomenės veikloje.

Tarp svarbiausių pasiekimų – 3 vieta televizijos šou „British Bake-Off: The Professionals“, sidabro medalis pasaulio kulinarijos čempionate Culinary World Cup 2022, I vieta ir auksinė šakutė „Desertų ir vyno čempionate“, II vieta konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas“ (2012 ir 2014 m.), bei atstovavimas Jungtinės Karalystės salynui prestižiniame „C3 Valrhona“ konkurse 2019 m.

Temos: Klasikiniai prancūzų desertai / Šokolado temperavimas / Cukraus skulptūros

Profesinės karjeros galimybės

Baigusieji Kulinarinis menas studijų programą gebės profesionaliai dirbti su maisto gamyba ir maitinimo paslaugų organizavimu susijusį darbą: gamybos vadovo, virtuvės šefo, virtuvės šefo padėjėjo, maitinimo įmonės technologo, maitinimo paslaugų įmonės vadovo ir administratoriaus pareigose viešojo maitinimo (restoranuose, kavinėse, baruose, viešbučiuose) ir kitose maitinimo paslaugų organizavimo įmonėse. Taip pat absolventai bus pasirengę dirbti savarankiškai – įsteigti ir valdyti maitinimo paslaugų įmones.

Tolesnių studijų galimybės: baigusieji pirmosios pakopos kolegines studijas galės toliau jas tęsti studijuodami pagal antrosios pakopos technologijų mokslų studijų krypčių programose šalies ir užsienio universitetuose.

Reikalingi egzaminai

Priėmimo sąlygos

Dalykas Forma Koeficientas
Matematika Egzaminas 0,4
Chemija arba fizika, arba informacinės technologijos, arba biologija, arba geografija Egzaminas arba metinis (A lygio) pažymys 0,1
Bet kuris dalykas, nesutampantis su kitais dalykais Egzaminas arba metinis (A lygio) pažymys 0,3
Lietuvių k. ir literatūra Egzaminas arba metinis (A lygio) pažymys 0,2

Studijų prašymus galima teikti:

Minimalus išsilavinimas: vidurinis

Reikalavimai pretenduojant į VF ir VNF studijų vietas

Reikalavimai pretenduojant į VF ir VNF studijų vietas

Vidurinį išsilavinimą įgijus 2025 m., norint pretenduoti tiek į VF, tiek į VNF studijų vietas, reikia būti išlaikius 3 valstybinius brandos egzaminus:
  • Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis brandos egzaminas.
  • Matematikos valstybinis brandos egzaminas (Neprivalomas stojantiesiems į menų studijų krypčių programą).
  • Bet kurio kito dalyko valstybinis brandos egzaminas.

Stojantiesiems į kolegijines studijas valstybinių brandos egzaminų aritmetinis įvertinimų vidurkis turi būti ne mažesnis kaip 41 balas, vadovaujantis švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka.

Reikalavimus vidurinį išsilavinimą įgijus 2024 m. ir ankščiau rasite: https://www.ilk.lt/priemimas/

STUDIJUOJAMI DALYKAI

* Studijų programa nuolat atnaujinama, siekiant išlaikyti jos aktualumą ir atitikti darbo rinkos poreikius. Pateikta informacija apie studijų programoje dėstomus dalykus yra preliminari ir gali keistis.

1 semestras Kreditai (ECTS) 2 semestras Kreditai (ECTS) 3 semestras Kreditai (ECTS)
Šv. Ignaco Lojolos pedagoginės paradigmos filosofija 3 Maisto sauga ir kokybė 3 Sveikatai palanki mityba 6
Gastronomijos istorija 6 Maisto gamybos technologijų pagrindai 15 Vegetarinė mityba 3
Verslo teisė 3 Mokomoji praktika 12 Mokslinių tyrimų metodologija 6
Profesinė užsienio kalba 3 Viduržemio jūros šalių virtuvė / Azijos šalių virtuvė 6
Bendroji ir maisto mikrobiologija 6 Klasikiniai prancūzų desertai / Šokoladas ir jo produktų gamybos technologijos 6
Maisto chemija ir analizė 6 Maisto dizainas ir fotografija / Ženklodara ir firminis stilius 3
Juslinis gaminių vertinimas 3
4 semestras Kreditai (ECTS) 5 semestras Kreditai (ECTS) 6 semestras Kreditai (ECTS)
Modernistinė virtuvė 6 Banketų ir renginių maitinimo organizavimo pagrindai 3 Maitinimo įmonės finansų apskaita 6
Prancūzų aukštoji virtuvė 3 Proginių patiekalų gamybos technologijos 3 Meniu planavimas ir kainodara 3
Fermentacijos pagrindai 3 Profesinės veiklos praktika 9 Maitinimo įmonės verslo planas 6
Profesijos užsienio kalba 3 Maitinimo įmonių veiklos organizavimas 6 Svečių aptarnavimas/ Pakuotės dizainas 3
Profesinės veiklos praktika (Pažangios maisto gamybos technologijos) 15 Maitinimo paslaugų rinkodara 3 Baigamasis egzaminas 3
Maisto ir gėrimų derinimas 3 Baigiamasis darbas 9
Efektyvi komunikacija / Verlo lyderystė / Informacinės technologijos 3

STUDIJŲ KRYPTIES KOMITETAS

Pirmininkas (-ė): Eglė Purvaneckaitė

Sekretorius (-ė): Daiva Leščiukaitienė

Nariai (-ės): Aurimas Krasauskas, lektorius

Socialiniai (-ės) partneriai (-ės): Tadas Eidukevičius, restorano „Demoloftas“ įkūrėjas

Studentų atstovas (-ė): Vytautė Aužbikavičiūtė, IIIk.