ĮVAIRIŲ ŠALAVIJO RŪŠIŲ EKSTRAKTŲ ANTIOKSIDACINĖS SAVYBĖS, FITOCHEMINĖ SUDĖTIS IR JŲ PRITAIKYMO GALIMYBĖS
dr. Vaida Makaravičienė, Šv. Ignaco Lojolos kolegija
Raktiniai žodžiai: šalavijas, antioksidacinis aktyvumas, fitocheminė sudėtis, funkcionalusis maistas.
ANOTACIJA:
Naujų funkcionaliųjų maisto komponentų ir jų gamtinių žaliavų paieška, bei išsamus apibūdinimas ir panaudojimo galimybių įvertinimas – viena iš šiuo metu perspektyviausių maisto mokslo sričių. Iki šiol jau atliktais tyrimais įrodyta, kad augalinės kilmės komponentai pasižymi gydomosiomis ir prevencinėmis savybėmis prieš epidemiologinį mastą įgavusius susirgimus – vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas ir kt. Todėl šio tyrimo tikslas yra įsisavinti naujus fitokomponentų bioaktyvumo įvertinimo metodus ir juos taikant kartu su šiuo metu įsisavintais metodais išsamiai ištirti pasirinkų Salvia augalų rūšių fitocheminę sudėtį, antioksidacines bei kitas sveikatai naudingas savybes ir įvertinti jų panaudojimo funkcionaliųjų maisto produktų ar maisto papildų gamybai perspektyvas. Ekstraktų sudėtis bus tiriama skysčių chromatografijos (ypač didelio slėgio – UPLC) metodais su įvairiais detektoriais (hibridiniu kvadrupolio-skriejimo laiko masių analiazatoriumi, UV metodais). Bus įvertintas kiekvieno ekstrakto fitocheminis profilis ir nustatyti dominuojantys junginiai. Bus pritaikyta plonasluoksnės, kolonėlinės (flash) chromatografijos metodai, kurie taip pat padės tolesniam nežinomų junginių skirstymui ir identifikavimui. Įvertinus visas šias šalavijo ekstraktų savybes teoriškai bus įvertinta ekstraktų pritaikymo galimybės maisto papildų ar funkcionaliojo maisto ingredientų kūrimui. Biologiškai veiklių sudedamųjų dalių pridėjimas į maistą yra vienas pagrindinių būdų plėtoti funkcinius maisto produktus. Maisto produktas praturtinamas ir, patekęs į kūną, atlieka sveikatai palankius fiziologinius pokyčius: padeda pašalinti laisvųjų radikalų perteklių žmogaus organizme, pasižymi stipriais farmakologiniais poveikiais ar padeda pašalinti toksinus. Apibendrinant galima teigti, kad įvairūs šalavijo ekstraktai sukaupia vertingų biologiškai veiklių medžiagų, kurios turi teigiamą poveikį sveikatai. Galima prognozuoti, kad šios šalavijo rūšys gali būti auginamos ir taikomos funkcionaliojo maisto ar maisto papildų gamyboje.