Kviečiame studijuoti!

Kulinarinio meno studijų programa – vienintelė Lietuvoje! Kulinarinis menas – tai unikali studijų programa, kurios tikslas yra parengti kulinarinio meno srities specialistus, gebančius praktikoje taikyti fundamentalias ir pažangias maisto technologijų žinias, efektyviai spręsti žaliavų saugos ir kokybės užtikrinimo, maisto ir maisto grandinės procesų valdymo, maitinimo paslaugų organizavimo klausimus, vertinti maitinimo įmonės veiklos rodiklius ir aplinkos pokyčius, vadovaujantis krikščioniškomis vertybėmis ir socialine atsakomybe nuolat siekti asmeninio tobulėjimo ir paslaugų efektyvumo.

Apie programą

Kam skirta:

  • ryžtingiems, kūrybingiems ir ambicingiems, norintiems sužinoti, išmokti ir pasiekti kulinarinio mokslo aukštumų gastronomijos pasaulyje;
  • norintiems tobulinti profesinius įgūdžius aukščiausiame profesiniame lygmenyje;
  • siekiantiems tapti geriausiais virtuvės šefais ir įkurti bei valdyti savo maitinimo paslaugų įmonę.

Kodėl vienintelė:

  • vyriausiasis Kulinarinio meno studijų programos virtuvės šefas – Xavier Bouriot iš Prancūzijos, dėstytojai praktikai iš Ispanijos, Didžiosios Britanijos, JAV; žymūs geriausių Lietuvos restoranų virtuvių šefai;
  • išskirtinis studijų programos turinys, pagrįstas moduline sistema ir nuolatiniu praktinių įgūdžių tobulinimu, naudojant pažangiausias maisto technologijas ir moderniausius virtuvės įrengimus;
  • individualus dėmesys studentui – iki 15 studentų grupėje;
  • išvykos ir susitikimai su Lietuvoje pažangias gamybos technologijas naudojančių pramonės įmonių atstovais, ekologinių ūkių vadovais, produktų augintojais ir tiekėjais;
  • tarptautinių partnerių tinklas praktikoms atlikti Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Ispanijoje;
  • išvykos į Prancūziją, Ispaniją ir Didžiąją Britaniją susipažinti su restoranų konceptų įvairove, susitikti su restoranų virtuvės šefais, aplankyti produktų augintojus ir tiekėjus.

Programos valstybinis kodas: 6531FX017
Studijų kryptis: F06 Maisto technologijos
Krypčių grupė: Technologijų mokslai
Studijų trukmė: nuolatinės – 3 metai (galimas neformaliu ir formaliu būdu įgytų studijų kreditų įskaitymas)
Programos apimtis kreditais: 180 ECTS
Suteikiama kvalifikacija: Technologijų mokslų profesinis bakalauras

Kulinarinio meno studijų programos vyriausieji šefai

Xavier Bouriot

Vyriausiasis šefas. Po daugiau nei 25 metų praleistų dirbant su garsiausiais Prancūzjos šefais tokiais kaip Guy Savoy, Alain Senderens, Michel Rostang ir Alain Ducasse, bei po beveik 10 metų dirbant vienu pagrindinių konsultantų Alain Ducasse Institute, Xavier prisijungė prie Ritz Paris Place Vendôme komandos, kad padėtų Ritz Escoffier Culinary School atidarymui Paryžiuje. Po sėkmingo šios mokyklos starto, 2016 metais Xavier nusprendžia įsteigti savo kompaniją, kurios tikslas būtų skleisti prancūzų gastronomijos pasaulio idėjas kitose šalyse. Xavier Bouriot taip pat vadovauja „Kulinarinio meno” bakalauro studijų programai Lietuvoje, Kaune.

Temos: Maisto gamybos technologijų pagrindai / Klasikinė prancūzų virtuvė / Aukštoji prancūzų virtuvė / Viduržemio jūros regiono virtuvė / Banketų ir proginių patiekalų gamybos technologijos

Martyn Meid

Vyriausiasis šefas. Nuo 2009 metų dirbęs Michelin žvaigždutėmis įvertintuose Londono restoranuose (“Almeida“, “Villandry”, “Kettner’s”), Martyn Meid atidarė “INK” restoraną Londone, tapo BBC televizijos kanalo „Developing Kitchen Chef“ virtuvės šefu.  2018 m. grįžo į Lietuvą, atidarė naują restoraną Palangoje  – „Vila Komoda”. 

Temos: Naujoji šiaurės šalių virtuvė

Evaldas Juška

Vyriausiasis konditerijos šefas. Prizinių vietų 2014 m. ir 2016 m. Lietuvos virėjų čempionato nugalėtojas, 2015 m. stažavęsis Maaemo restorane Osle (3 Michelin žvaigždutės), gilinęs konditerijos žinias Londono šefų akademijoje, garsaus prancūzų šefo Alain Ducasse mokykloje, baigęs šokolado kursus Škotijoje pas šokolado meistrę Ruth Hinks (Britanijos konditerių rinktinės narė), šiuo metu dirba antruoju konditeriu šefu (pastry sous chef) Londono South Place Hotel viešbutyje, kuriame įsikūręs 1 Michelin žvaigždutės restoranas “Angler”. Šiuo metu kartu su savo restorano šefu dalyvauja geriausio konditerijos meistro Britanijoje („Bake-off professional”) turnyre.

Temos: Klasikiniai prancūzų desertai / Šokolado temperavimas / Cukraus skulptūros

Profesinės karjeros galimybės

Baigusieji Kulinarinis menas studijų programą gebės profesionaliai dirbti su maisto gamyba ir maitinimo paslaugų organizavimu susijusį darbą: gamybos vadovo, virtuvės šefo, virtuvės šefo padėjėjo, maitinimo įmonės technologo, maitinimo paslaugų įmonės vadovo ir administratoriaus pareigose viešojo maitinimo (restoranuose, kavinėse, baruose, viešbučiuose) ir kitose maitinimo paslaugų organizavimo įmonėse. Taip pat absolventai bus pasirengę dirbti savarankiškai – įsteigti ir valdyti maitinimo paslaugų įmones.

Tolesnių studijų galimybės: baigusieji pirmosios pakopos kolegines studijas galės toliau jas tęsti studijuodami pagal antrosios pakopos technologijų mokslų studijų krypčių programose šalies ir užsienio universitetuose.

Studijos ir praktika

Studijų moduliai: Profesijos filosofija; Maisto mokslas; Maisto gamybos technologijų pagrindai; Maisto gamybos technologijų praktika; Subalansuota mityba; Pažangios maisto gamybos technologijos; Profesinės veiklos praktika; Banketų ir renginių maitinimo organizavimas; Maitinimo paslaugų valdymas; Kulinarinio meno entreprenerystė; Baigiamasis darbas; Baigiamasis egzaminas.

Studijų krypties dalykai: Maisto mikrobiologija; Maisto chemija ir analizė; Maisto gamybos technologijų pagrindai; Pažangios maisto gamybos technologijos; Sveikos mitybos pagrindai; Banketų ir renginių maitinimo organizavimo pagrindai; Meniu planavimas ir kainodara; Mokomoji praktika; Profesinės veiklos praktika; Maitinimo įmonių veiklos organizavimas; Maitinimo įmonės finansų apskaita; Baigiamasis darbas, Baigiamasis egzaminas.

Kulinarinio meno studijų programoje studentai turi galimybes susiformuoti  modulį, kuris apima ne mažiau nei 9 kreditus ir pasirinkimai galimi iš bendrosios studijų dalies skirtingų studijų dalykų. Toks pasirinkimas sudaro galimybes studentams atsakingai formuotis savarankiško mokymosi įgūdžius, o kolegijai – realizuoti į studentą orientuotas individualizuotas studijas.

Tarptautinė patirtis: ERASMUS+ studijos ir praktika.

STUDIJUOJAMI DALYKAI

1 semestras Kreditai (ECTS) 2 semestras Kreditai (ECTS) 3 semestras Kreditai (ECTS)
Šv. Ignaco Lojolos pedagoginės paradigmos filosofija 3 Maisto sauga ir kokybė 3 Sveikatai palanki mityba 6
Gastronomijos istorija 6 Maisto gamybos technologijų pagrindai 15 Vegetarinė mityba 3
Verslo teisė 3 Mokomoji praktika 12 Mokslinių tyrimų metodologija 6
Profesinė užsienio kalba 3 Viduržemio jūros šalių virtuvė / Azijos šalių virtuvė 6
Bendroji ir maisto mikrobiologija 6 Klasikiniai prancūzų desertai / Šokoladas ir jo produktų gamybos technologijos 6
Maisto chemija ir analizė 6 Maisto dizainas ir fotografija / Ženklodara ir firminis stilius 3
Juslinis gaminių vertinimas 3
4 semestras Kreditai (ECTS) 5 semestras Kreditai (ECTS) 6 semestras Kreditai (ECTS)
Modernistinė virtuvė 6 Banketų ir renginių maitinimo organizavimo pagrindai 3 Maitinimo įmonės finansų apskaita 6
Prancūzų aukštoji virtuvė 3 Proginių patiekalų gamybos technologijos 3 Meniu planavimas ir kainodara 3
Fermentacijos pagrindai 3 Profesinės veiklos praktika 9 Maitinimo įmonės verslo planas 6
Profesijos užsienio kalba 3 Maitinimo įmonių veiklos organizavimas 6 Svečių aptarnavimas/ Pakuotės dizainas 3
Profesinės veiklos praktika (Pažangios maisto gamybos technologijos) 15 Maitinimo paslaugų rinkodara 3 Baigamasis egzaminas 3
Maisto ir gėrimų derinimas 3 Baigiamasis darbas 9
Efektyvi komunikacija / Verlo lyderystė / Informacinės technologijos 3